maanantai 5. elokuuta 2013

Viikonloppu yhtä hulinaa täynnä !

Tämä viikonloppu oli jo valmiiksi ohjelmaa täynnä, löytyi luonnetestiä ja Turun elonäyttelyä, yövuoroa ja sen sellaista. Lisämausteeksi sain monia epäonnistumisia, suunnitelmien vaihdoksia ja sumplimista. Kaikki saatiin kuitenkin hoidettua kunnialla läpi :) Voin kertoa että eilen illalla olin niin puhkikatkipoikki että kävin saunassa, join lasillisen punaviiniä ja sammahdin sänkyyn. 

Lauantaina oli siis vuorossa Turun Elonäyttely ja junior handler-kisa johon Kikero pääsi Suvi Reinin kilpailukoiraksi. Eilen illalla mietin omaa junnu-uraani ja tajusin että mun ja Kikeron ensimmäinen kisa ja kehäkokemus oli vuonna 2004 Turku KV:ssä eli yli 9,5 vuotta sitten! Voin kertoa että tuli vanha olo kun tämän tajusin.. :D Jonkin verran on siis kisoja ja kehiä tullut kierrettyä. Kikerostakin sen näkee, se tasan tarkkaan tietää mitä ja miten kehässä pitää tehdä. Toki se ei tee sitä kenen kanssa tahansa, myös handlerin täytyy saada sen kanssa kontakti ja yhteistyö pelaamaan :) Suvi ja Kikero saivat yhteistyön pelaamaan aina vanhempien ikäryhmän voittoon asti! Päivän paras-kilpailussa nuorempi  kilpailija vei voiton joten Kikero ja Suvi olivat BIS-2 JH! :) Mahtavaa! Tuomarina toimi Riitta Niemelä. 




Junior handler-kilpailun jälkeen pakkasimme tavarat nopeasti autoon ja lähdimme kohti luonnetestiä. Ensin piti tosin viedä Eemeli hoitoon, Kikero kotiin, hakea Kelmi kotoota sekä yksi kaveri vielä mukaan kuvailemaan testiä :D Säätöä siis riitti. Testipaikalla olimme kuitenkin ajoissa. Alla video koko testistä:


Testi oli mun mielestä todella todenmukainen,  Kelmimäinen. Yllätyksiä ei juurikaan tullut. Alussa tuomari leikitti Kelmiä ja Kelmi lähti kyllä hänen kanssaan leikkiin mutta ei ollut kovin innokas .Toi koko ajan keppiä mulle. Sanoinkin että me ei hirveästi olla vetoleikkejä leikitty, enimmäkseen heittoleikkejä ja pallon heittohan meillä onkin palkkana agilityssä. Sen huomasi koirasta :D  Mun kanssa Kelmi leikki hiukan innokkaammin mutta ei lähtenyt vetoleikkiin täysillä mukaan. Sain kepin siltä tosi helposti pois. 

Kelkan Kelmi huomasi heti ja haukkui sitä jatkuvasti. Tästä Kelmillä oli vähän vaikeuksia palautua. Kun kelkka lopetti liikkumisen, Kelmi piti sitä edelleen mörkönä ja oli tosi epäluuloinen sitä kohtaan. Mun kanssa tuli välillä tutkimaan mutta kesti tosi kauan ennenkuin kierrokset rauhoittuivat. Kuten videoltakin näkyy. Tuomari otti yhessä vaiheessa kelkan pipon pois ja antoi sen mulle , tutkittiin Kelmin kanssa yhdessä sitä ja Kelmi yritti ottaa sen retuteltavakseen. Taisi olla joku sijaistoiminto ja koetti rauhoitella itseään?


Seuraavaksi oli vuorossa ihmisen hyökkäys mua ja Kelmiä kohti. Tähän Kelmi reagoi tosi vahvasti ja tiesin sen jo etukäteen. Samantien kun hyökkääjä huusi "Seis! Pysähdy! " Kelmi syöksähti eteenpäin ja alkoi haukkua takaisin. "Ketut me mitään pysähdytä! " :D Tästä testistä odotin että Kelmi olisi mennyt mun selän taakse mutta ei kertaakaan. Tosi puolustavana pysyi mun edessä ja soitti suutaan koko ajan. Haukku jää kyllä päälle kun hyökkääjä lähtee, varmaan varmistelee vielä että äläpä tule takaisin. Kun tuomari tuli ystävällisenä ilman huppua ja keppiä, Kelmi on mielestäni menossa innokkaasti luokse vaikkakin haukkuen. Tuolla lailla se tutustuu lähes aina uusiin ihmisiin. Ehkä epävarmuuttaan haukkuen jo valmiiksi :) No tuomari kysyi multa koska koiraan voi koskea ja annoin luvan kaksi kertaa mutta ei silti koskenut koiraan. Ei luottanut ehkä arviointikykyyni tai Kelmin eleisiin vaikka itse tiesin että on jo rauhoittunut ja menossa luo. Tuomari käski meidät kävelemään ja tämän jälkeen vasta koski koiraan. En tiedä paljonko tuo vaikutti arvosteluun mutta tästä kohtaa olin vähän eri mieltä koiran palautumisesta :) Toki heidän varuillaan kuuluu ollakin , sen verran teräviä tapauksia varmasti nähneenä. Kelmi jäi tuomarin kanssa ihan nätisti ja itse lähdin kävelemään poispäin ja tehtiin luoksetulo. Vauhdikkaasti ja iloisesti Kelmi mun luokse tuli.


Haalarin noustessa Kelmi pomppasi reilusti taaksepäin ja haukkui mutta mielestäni kun mentiin uudestaan ohi, meni reippaasti nuuskasemaan ja jatkoi mun kanssa matkaa. Tynnyriä väisti, koetti jäädä haukkumaan mutta jatkoi mun kanssa matkaa. Takaisintullessa haukkui tynnyrille kun mentiin sitä kohti. Kiskoi kuitenkin sitä kohti ja kävi tutustumassa muta koko ajan haukkuen. Testissä ei hirveästi ollut kohtia jolloin Kelmi olisi ollut hiljaa :D

Tämän jälkeen oli pimeä huone joka yllätti mut. Kelmi oli oven ulkopuolella kyllä innoissaan tulossa mun perään mutta kun pääsi sisään "latoon" niin jäikin eteiseen eikä liikkunut mihinkään. Toinen tuomari oli mun kanssa perähuoneessa ja toinen tuli Kelmin kanssa sisään. Kun Kelmi ei tehnyt mitään lähti tuomari tulemaan kohti perähuonetta. Kelmi jäi silti ekaan huoneeseen paikoilleen. Tuomarit houkuttelivat Kelmiä aika paljon ennenkuin suostui tulemaan perähuoneeseen. Sielläkin oli hyvin paikoillaan ja toimintakyvytön. Käväisi kerran melkein mun luona mutta ei kuitenkaan. Lopulta koski muhun ja sain kehua. Kelmi oli silloinkin hyvin ihmeissään ja arkana. Olisin luullut että Kelmi etsii mut heti mutta pimeys ei ilmeisesti miellyttänyt. 

Lopuksi Kelmi jäi yksin seinään kiinni ja tuomari hyökkäsi sitä kohti. Tässä Kelmi ei reagoinut niin nopeasti kuin mun kanssa ollessa. Kelmi huomasi tuomarin mutta ei alkanut heti edes haukkua. Kun aloitti haukun, haukkui ikäänkuin mun perään. "Mammaa tääl on jokuu, tuu auttaa! ". Kyttäsi aika pitkään sinne minne mä lähdin mutta kun hyökkääjä tuli tarpeeksi lähelle alkoi kyllä itsekin toimia ja puolustaa itseään. Kun tuomari teki hyökkäyseleen, Kelmi pakitti kun taas mun kanssa oli enemmän menossa kohti. Saa siis tukea musta :) Haukku jäi vähän päälle mutta kun tuomari tuli ystävällisesti, Kelmikin oli ihan ystävällinen. Näytti kovin helpottuneelta ja innostuneelta kun tulin paikalle :D 

Lopuksi oli vielä laukaukset ja Kelmi oli paukkuärtyisä. Haukkui laukauksia. En tiedä johtuiko siitä että alla oli jo niin paljon uhkaavia kokemuksia ja ns. odotti koko ajan varpaillaan että mitä seuraavaksi. Kelmi reagoi ilotulitusraketteihin vaihtelevasti, ukkoseen ei ollenkaan.

Sellainen testi meillä. Tuomareiden mukaan Kelmi on hyvin terävä tapaus jonka kanssa saa olla tarkkana ja terävyys voi olla jopa vähän vaarallista. Kelmi on kyllä alusta asti reagoinut vahvasti asioihin ja olenkin sen kanssa tosi tarkkana ollut. Tuomareiden puheista sain kyllä kuvan että Kelmi olisi vähän jopa kiukkuinen enkä ollut ihan samaa mieltä. 
Kaikesta muusta kyllä olin. Tuomareiden sanojen mukaan Kelmi saa paljon tukea musta ja on hieman epävarma tekemisistään ja korvaa sen sitten äänenkäytöllä. Kovaa ja isoa ääntä käytetään jatkuvasti ja sen kanssa yritetään sitten ainakin pitää uhat loitolla. Kuulostaa ihan Kelmiltä joka tykkää louskuttaa leukojaan tilanteessa kuin tilanteessa. Puolustushalukkuutta löytyy. Toimintakykyäkin löytyy paitsi pimeässä , mahdollisesti siksi kun pimeä ei ole ns. konkreettinen uhka jolle haukkua :D He arvioivat Kelmin luoksepäästäväksi mutta hieman pidättyväiseksi ja sellainen se onkin. Pisteiksi Kelmi sai +43 ja tuloksena siis Hylätty tällä kertaa. Tuomarit sanoivat että uusia saa puolen vuoden päästä mutta en näe siinä järkeä sillä testi oli hyvin Kelmimäinen ja tällainen se on :) En todellakaan odottanut korkeita pisteitä mutta odotin kuitenkin että olisi mennyt läpi. 
Arvoinnit osuivat kuitenkin kohdalleen noita muutamia asioita lukuunottamatta.


Toimintakyky (kerroin 15) - 1, pieni
Terävyys (kerroin 1) +2 , Suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu (kerroin 1) +2, Suuri, Hillitty
Taisteluhalu (kerroin 10) -1, pieni
Hermorakenne (kerroin 35 ) +1, hieman rauhaton
Temperamentti (kerroin 15) +1, Erittäin Vilkas
Kovuus (kerroin 8), -2, Pehmeä
Luoksepäästävyys (kerroin 15), +2b Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus +, paukkuärtyisä


+ 43 p.


Ei tarvitse ainakaan pelätä kenenkään kimppuun käymistä kun Kelmin ja Kikeron kanssa liikkuu, se on nyt ainakin testattu :D  Muutamia kuvia vielä testistä. Kuvat on ottanut Rita Larjava.


































 


Sunnuntaina käväisin vielä Turun elonäyttelyssä ja pyörähdin kehässäkin dalmisuros Rennyn (Caesands Record Breaker) kanssa tuloksena EH4 :) Lopun aikaa surffailin turistina. Tuliaisina koirille lähti isot polvilumpiot joiden kanssa pääsivät herkuttelemaan heti illalla. Etsiskelin noutokapulaa Kelmille, pitäisi varmaan alkaa hiemaan testailemaan sen kanssa tekemistä. Kellään suosituksia hyvästä edullisesta noutokapulasta?

Tällainen menevä viikonloppu meillä. Listaan voi lisätä tosiaan sen että olin lauantaiyön töissä ja sunnuntaina näyttelyn jälkeen menossa vielä pitkälle iltaan. :D Tänään pitäisi raahautua hallille tekemään pientä treeniä muistutuksena huomisen kisoja varten. 
 

2 kommenttia: