tiistai 14. toukokuuta 2013

Spontaania tokoilua & mölliratatreeni


Eilen illalla sain ajatuksen lähteä viereiselle kentälle vähän tottistelemaan koirien kanssa. Kikeron kanssa olemme aikoinaan kisanneet alokasluokassa ja saavuttaneet monenlaisia tuloksia. Yksi 1-tulos on taskussa mutta omaa treenimotivaatiota häiritsi koiran ailahtelevaisuus - välillä minulla oli kisakaverina innokas ja iloinen dalmis , välillä taas vanha laiska lehmä joka näytti keskaria vähän väliä. Kelmin kanssa olemme tottistelleet hyvin vähän. Kelmin ollessa nuorempi harjoittelimme sivulletuloa, seuraamista, luoksetuloa ja muita perusteita. Näitä olemmekin tarvinneet paljon arkielämässämme mutta tokoliikkeenä en ole niitä opettanut pitkään aikaan.

Eilen kentällä päätin kokeilla miten tokoilu sujuu Kelmin kanssa. Paikallamakuu sujui todella hyvin. Kelmi maksai ryhdikkäästi minua tarkkailllen eikä hievahtanutkaan vaikka tein kevätjuhlaliikkeitä minkä ehdin. Hyvä! Seuraaminen hihnassa sujui  todella hyvin treenimäärään nähden! Välillä jouduin taluttimen kanssa muistuttelemaan seuraamispaikasta ja kontaktista mutta todella harvakseltaan. Kelmi seurasi reippaasti ja iloisesti. Hienosäätöä vaatii käännökset ja nopeampi istuminen pysähdyksessä. Seuraamispaikkaa tulisi myös varmistaa. Seuraaminen vapaana ei sujunut niin hyvin mutta ihan ok. Seuraamispaikkaa ja rytmitystä tulisi vahvistaa todella paljon. Tämäkin kuitenkin ihan hyvä treenimäärään nähden. Liikettä kokeiltuani otin namit esiin ja vedätin koiraa käden perässä oikealla seuraamispaikalla jotta paikka vahvistuisi.

Liikkeestä maahanmeno  on meillä lapsenkengissä. Tässä pysähdyin, käskin maahan ja jatkoin matkaa. Kelmillä oli ripeä maahanmeno ja hyvin jäi vaikka jatkoin matkaa. Omaa pysähdystäni täytyy pikkuhiljaa häivyttää. Liikkeestä seiso on vielä heikomalla tasolla sillä seiso-käskyä Kelmi ei osaa. Tätä treenasimme hiukan ihan liikuskelemalla ja pysähtymällä seisomaan. Käskynä "seiso" ja palkka kun koira pysähtyy seisomaan. Käsimerkkiä käytin välillä mutta näitä häivytellään sitten pikkuhiljaa.

Kaikenkaikkiaan olen ihan tyytyväinen illan treeniin - tuntui että joku olisi salaa opettanut Kelmiä sillä taso oli huomattavasti parempi kuin viimeksi treenatessamme! Saa nähdä innostummeko TOKOsta lisää , katsotaan nyt :)


Tänään olimme Kelpokoiran mölliratatreenitunnilla. Paikka oli vapaana jonkun peruutettua menonsa ja päätin ostaa paikan. Kouluttajana toimii normaalisti Tuulia Liuhto mutta paikalla oli tuuraamassa Esa Lehdistö. Tunnilla oli rakennettu rata joka koostui 22. esteestä. Koetin alle tehdä jonkinlaisen ratapiirroksen jotta saan hiukan selostettua mitä harjoiteltiin. Ohjaustekniikoiden nimet eivät ole oikein hallussa joten yritän selostaa :) 



Heti alussa tuli ongelmia kun Kelmi päätti tulla renkaan läpi väärästä kohtaa. Tässä muistutettiin hiukan ja jouduttiin ottamaan avuksi jopa siiveke esteeksi mutta löydettiin se oikea kohta. Pituudelle piti lähettää koira kunnolla ja kääntyä itse oikean lähetyksen jälkeen. Ensimmäinen kerta onnistui mutta sitten sekä minä että koira aloimme varastaa ja Kelmi tuli pituuden välistä pois. Tässä Esa meni palkkaamaan edestä ja saatiin homma toimimaan.

Pussista tullessa Kelmi lähti vuoroaan odottelevan koiran luokse - keskittyminen ei ole siis kierroksilla ihan täydellistä! Tätä täytyy edelleen huomioida..

Putkeen irtosi hyvin ja sain hyvää aikaa koota itseni ennen puomia. Puomin kontaktilta tuli ensin juosten läpi, korjasin tilanteen ja seuraavilla kerroilla ok. Kelmi tarvitsee muistutusta siitä mihin kohtaan pitikään pysähtyä ja milloin sai lähteä. Tähän saatiin treenivinkki - koira valjaisiin ja lyhyellä hihnalla, pakote kontaktilla ja vapautus. Etupalkkana aion tässä käyttää palloa. Testailen huomenna hallilla!

Sitten alkoikin hieman haastavammat kuviot. Olemme todella vähän harjoitelleet kunnon ohjauskuvioita joten ollaan ihan alkutekijöissä. Noh, aloitimme kunnon takaalähetyksellä esteelle 8 ja sitten persjättö ja lähetys esteelle 9. Ongelmana tässä oli ajoitus. En uskaltanut ollenkaan luottaa että kyllä se sen hypyn hyppää vaan lähdin persjättöön todella myöhässä. Noh, muutama kerta treenattiin ja uskalsin lähteä samantien hypylle lähetyksestä persjättöön ja tämä kohta saatiin kunnialla läpi! Pitäisi uskaltaa luokkaa koiraan...Tässä meidän piti kokeilla myös viskiä ohjaustekniikkana hypyltä 8 hypylle 9 mutta jäi kotiläksyksi. Täytyy muistaa opettaa tämä Kelmille :)

9 hypyltä putkelle OK, putkelta 11, käännös  12, käännös 13. Ensin meni ihan harakoille meidän yritykset mutta Esa ohjasi minut merkkaamaan esteen kunnolla kyykyssä ja sama juttu seuraavalla. Saatiin sujumaan jo paremmin ja käännökset hiukan pienemmiksi mutta lisää hiomista. Lähinnä minulta itseltäni! Täytyy alkaa treenaaman tekniikoita ilman koiraa :)  h

Aika alkoi loppu kesken joten kepit ja hypyt 15 ja 16 jäi tekemättä. Pompattiin suoraan A:n kontaktille ja siitä pimeään putkeen lähetykseen. Luulin että tämä olisi sujunut mutta ei sittenkään. Pari kertaa treenattiin pallopalkalla ja kyllä Kelmi sinne saatiin menemään mutta lisätreeniä lisätreeniä! Hypyn 20 takaakierto oli ok mutta minun olisi paljon paremmin pitänyt napata koira mukaani. Olisi säästetty aikaa  tässäkin :) Kaikenkaikkiaan oli hyvä treeni ja tuli olo että ehkä meissä kuitenkin on ainesta kunhan jaksaa treenata ja panostaa. Yritetään! Treeni oli loistava ja haastetta oli sopivasti joten motivaatio kasvoi taas pikkasen.

Treenin muistilista: 

- Kontaktit (Valjaat/pakote + etupalkka, vapautus!)
- Luota koiraan! Se osaa!
- Kelmi ei vielä kestä häiriötä 100%
- Käännökset! Kerro koiralle ajoissa
- Pimeä putki!  
- Viski 


Kyllä se siitä :) Huomenna omat treenit, yritän omalla ajalla kokeilla viskiä ja kontaktitreeniä.         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti