sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Onnistumisen tunnetta!

Kyllä vain, viime postauksen motivaatio-ongelmista vaihdetaan lennossa onnistumisen tunteeseen :D Laji vaan vaihtuu tokoon jossa näitä onnistumisia me saadaan niin paljon helpommin koska harjoitellaan ihan alkuvaiheita liikkeistä ja harjoitukset on tosi helppoja.

Tänään meillä oli harmillisesti viimeinen kerta Tuijan koirakoulun TOKOkurssia. Ollaan saatu hirveän hyviä vinkkejä ja harjoitteita alo - ja avo - liikkeitä varten ja olen päässyt ehkä enemmän sisälle tokoilun maailmaan kuin ikinä aiemmin. Budjetti kuitenkin vaatii meitä treenaamaan toistaiseksi itsenäisesti kotona. Tavoitteena on alokasluokan koe keväällä :)

Aloitettiin paikallamakuusta ja sen hiomisesta. Kelmillä on superhyvä häiriötön paikallaolo mutta häiriöiden lisääntyessä se muuttuu epävarmemmaksi. Tehtiin ensin ryhmässä paikallaoloa ja Kelmi pysyi hyvin. Kävin kuitekin tiuhaan palkkaamassa jotta tehtävä varmasti onnistuu :) Tehtiin myös pari kertaa itsekseen paikallaoloa ja Kelmi pysyi vaikka muut käskyttivät koiriaan muissa jutuissa ja muutama koira haukahtelikin. JES !
Treeniohjeiksi saatiin siis häiriöiden aiheuttaminen. Harjoiteltiin niin että pistän Kelmin maahan ja menen n. metrin päähän seisomaan. Tiputan namin lattialle. Jos Kelmi pysyy, kehun ja nostan namin ja vien sen koiralle :) Kerran Kelmi nousi jolloin palautin sen paikalleen, tiputin namin uudestaan ja palkkaus. Tehtiin samaa niin että kouluttaja tuli lelun kanssa leikkimään ja heittelemään lelua meidän viereen. Kelmi pysyi upeasti, JES! Näitä häiriöitä lähdetään tekemään kotonakin. 

Tein itsenäisesti muutamia toistoja hyppyliikkeestä. Pakko käyttää tilaisuus hyödyksi kun en missään pääse hyppyestettä treenaamaan :\ Kokeilin ensin onko jäänyt mitään mieleen viime kerran treeneistä. Menin Kelmin kanssa n. 1 m päähän hyppyesteestä, lähetin ja SEIS. Jäi heti odottamaan koska pallo lentää ;) No lensihän se taas vastakkaiseen kulmaan. Tätä tehtiin muutama toisto ja Kelmi hyppäsi joka kerta, kääntyi samantien minua kohden , oli paikallaan kuin patsas kunnes vapautin ja pallo lensi! Hypyn lähetyksessä oli kyllä eroja, jos pallo oli piilossa , Kelmi ei lähtenyt hypylle joten hypylle lähtöjä harjoitellaan vielä. Otin muutaman toiston niin että vein pallon etupalkaksi ja lähetin hypylle vain sanallisesti. 


Lopuksi lähdettiin työstämään luoksetulon pysäytyksen alkeita. Aloitettiin kartion kiertämisharjoituksesta jota käytetään hyväksi luoksetulon pysäytyksen opettelussa. Kartio vähän matkan päähän ja lähetetään koira kiertämään kartio ja palkataan. Meillä kiertäminen oli agilityn ansiosta hyvin hallussa. 


Kiertoharjoittelun ideana on se että ei tarvitse kyllästyttää koiraa luoksetuloharjoitteilla. Koira lähtee helposti ennakoimaan että taas kutsutaan luo ja taas pysähdytään ja kohta ei tule luo ollenkaan. Tähän kartioharjoitteluun lähdettiin kokoamaan sitä luoksetulon pysähdystä. Tehtiin ihan alkeita eli lähetin Kelmin kiertämään kartion ja huusin SEIS ja heitin heti pallon. En odottanut siis vielä hetkeäkään pysähtymistä (paitsi ekalla kerralla vahingossa ja hyvinhän se pysähtyi) ;) Tässäkin tarkoituksena vaihdella, välillä tehdään kiertoharjoittelu ja palkataan kiertämisestä. Välillä palkataan pysähtymisestä. Koira ei pääse ennakoimaan. Kivoja vauhdikkaita harjoituksia, Kelmikin oli intoa täynnä :)

  
Seis-käskyä yritän nyt iskostaa Kelmin päähän sillä se on meillä käytössä hypyllä, liikkeestä seisomaan jäämisessä ja nyt luoksetulon pysähtymisessä. Liikkeestä seiso junnaa paikallaan mutta alan vahvistaa sitä nyt enemmän takapalkalla ja toivon että Kelmillä pian loksahtaa palaset paikoilleen. 

Edelleen pitäisi sisäänajaa se naksutin ja se pitäisi ottaa käyttöön nyt tokossakin. Hyviä vinkkejä naksuttimen käytölle otetaan vastaan :) Vaikkapa linkkejä sivustolle jossa hyviä opetuskeinoja. 



5 kommenttia:

  1. Naksuttimen käyttöön ottaminen on helppoa. Ensin ehdollistat koiran vain naksun ääneen. Eli siis naks-palkka, naks-palkka, naks-palkka. Koira oppii yhdistämään äänen ja palkan. Tätä ei tarvitse tehdä montaa kertaa kunnes koira jo odottaa namia (miksei leluakin) äänen kuutuaan.. Sitte itse olen aloittanut jollain tempulla, mikä liittyy johonkin esineeseen, esim. kosketusalusta. Laitat alustan (vaikka hiirimatto) maahan ja naksutat (ja palkkaat) ensin jo siitä, että esim. katsoo alustaa, sitten pikkuhiljaa koira alkaa todennäköisesti tarjoamaan se koskettamista. Jos näyttää, että koira ei hoksaa alustaa, sitä voi vaikka liikutta vähän.

    Naksuttelemalla koira oppii tarjoamaan tekemistä, joka vaan merkataan naksulla. Mitään käskyä ei alussa tarvitse. sen voi myöhemmin liittää mukaan. Helmi on opetettu pennusta asti naksuttimella ja jo sen käteen ottaminen saa sen tarjoamaan kaikkea mahdollista. Ja myös meidän kontaktit on tehty laatikkomenetelmällä naksua apuna käyttäen ja varmat on, koira tietää kyllä mihin pitää stopata :)

    Toivottavasti sait jotain ajatusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naks-palkkaa-naks-palkkaa ollaankin hiukan tehty jo ja aika nopeasti alkoi lipoa huuliaan naksahduksen tultua :D

      Kiitos vinkeistä, täytyy kokeilla tuota kosketusalustaa seuraavaksi.

      Poista
    2. Suosittelen kirjaa: Naksutinkoulutusta koirallesi. Olen kouluttanut naksulla vuosia ja tämä kirja on mielestäni paras selittämään juuri periaatteet. Kysehän ei ole vain siitä, että naksutetaan kun koira tekee oikein, vaan koulutusmenetelmästä. Ja onkin todella hieno menetelmä kun sen opettelee. Suosittelen hankkimaan tuon kirjan!
      Ja hienoja reenihetkiä teille naksukoulutuksen parissa!

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Täytyy alkaa heti metsästämään tuota kirjastoista :)

      Poista
  2. Heh, nyt onkin ollu oikein pilkullinen toko bloggaus sunnuntai :D
    Takapalkalla Taisonillekin maahanmenoa ja siesomista on opetettu, mutta sitten välillä vaihdellen ettei kyllästy ja ala aavistelemaan, että missä se palkka on.

    VastaaPoista