torstai 3. lokakuuta 2013

Motivaatio-ongelma

Monesti kuulee koiranomistajien taistelevan motivaatio-ongelman kanssa. Koira ei välttämättä ole tarpeeksi kiinnostunut yhteisestä tekemisestä omistajan kanssa. Hajut, muut koirat, ympäristö jne.. kiinnostavat enemmän. Tällöin haetaan uusia keinoja jotta koira saataisiin nauttimaan tekemisestä ja toimimaan paremmin. Namit, lelut, leikit.. mikä sitten tuntuukin parhaalta.

Entäs kun ohjaajalle iskee motivaatio-ongelma? Itsellä ei tällä hetkellä ole mitään motivaatiota kilpailla agilityssä. Treeneissä on kivaa ja saan hyvän vireen itselleni mutta kilpailuja ajatellessa, alkaa vain ärsyttää. Mieleen tulee ne kaikki lähdöstä varastamiset ja kontaktien roiskimiset. Ei vaan huvita yhtään lähteä kilpailemaan kun lähdössä saa jännittää että mihin asti tällä kertaa pääsee ja pysyykö pakka koossa kun Kelmi taas varastaa. Eikä tämä ajattelu ja jännittäminen tietenkään auta yhtään, vaistoaahan Kelmi sen. Kontakteilla ollaan otettu tosi pahasti takapakkia. Ei siis auta kuin ottaa takapakkia niiden treenauksessakin. Vahvistan paikkaa, omaa liikettä, vapautusta jne. ja hihnaan + valjaisiin palataan taas takaisin. 


No joka tapauksessa eilen oltiin oman seuran epiksissä. Startattiin mölleissä ja avoimessa. Tavoitteena lähdöt. Mölleissä lähtö onnistui mutta kovin kauas en uskaltanut Kelmin luota lähteä. Lähtö oli onneksi suora, jäin 1-2 esteen väliin ja siitä menoksi. Pysyminen lähdössä ei ollut todellakaan mitenkään varmaa edes näin helpossa tapauksessa. Huoh. Rata oli muuten OK , tosin kontaktit uusin molemmat. Toinen huoh. Avoimissa ei startattu ollenkaan. Tai startattiin, jätin Kelmin paikoilleen ja hädin tuskin pääsin ekan esteen ohi kun sinkosi jo vauhtiin. Koira kiinni ja pihalle.. Just ennen  kentälle kävelyä tokoiltiin ja tehtiin paikallaoloa joka sujui ihan loistavasti. Se rata siinä edessä on näköjään niin ylitsepääsemätön houkutus.. 


 

 Sitten tämänpäiväiseen mölliratakurssiin. Kouluttajana jälleen Timo Liuhto. Ratapiirroskuva on näköjään hieman huonolaatuinen mutta ehkä siitä selvän saa. Jätin Kelmin kanssa esteet 1 & 2 tekemättä koska keinun kontaktia ollaan alettu työstämään uudestaan. Lähdettiin siis keinun edestä niinkuin Kelmi olisi keinulta laskeutunut. 3-esteelle pakkovalssi 4-esteelle valssi. Puomin jälkeen lähetys putkeen ja 8-esteelle valssi. Tätä valssia hinkatiin muutaman kerran koska tahdoin olla aina myöhässä ja Kelmi ei oikein tullut ohjaukseen. Lopulta sisäistin homman, heti kun Kelmi tulee putkesta ulos, olen jo kääntyneenä. Tehostin valssia huomionherätyksellä "Kelmi, tässä näin" ja valssi alkoi sujua jo tosi hyvin! Muuri ja persjättö hypylle 10. Uskokaa tai älkää, olin kerrankin tosi ajoissa persjätössä. Jes! Sain vähän uskoa itseeni :)

Seuraava pätkä otettiin A-n edestä. Työntö esteelle 13, lähetys putkeen ja päällejuoksu hypylle 15. Putkeen ja vastaan hypyn 17 taakse. Lähetys pussiin ja pussin suulla jo kepit-käskyä. Tässä oli tärkeää muistaa pitää oma linja suoraan  niin kauan kunnes koira on kakkosvälissä. Jos lähti vähänkään kääntämään pujottelun suuntaisesti, koira kääntyi myös ja meni välien ohi. Tässä meille tuli vastaan keppien häiriökestävyys. Putken pää houkutteli keppien lopussa niin paljon että Kelmi jätti joka kerta viimeisen välin pujottelematta. Jäin toistamaan oikeaa suoritusta hakien ja tein viimeisen kerran toiseen suuntaan ja kepit meni heti oikein.  Ohjurit siis käyttöön ja häiriöitä harjoittelemaan! :)

Olen ilmoittanut Kelmin ATT:n kisoihin ensi sunnuntaille. Tiedossa on kaks starttia, hyppyrata ja agilityrata. Katsotaan mitä tapahtuu.. tämän jälkeen taukoillaan varmaan ainakin kuukauden verran kisatilanteista ja iskostetaan ne kontaktit ja lähdöt tuonne kaaliin. Lähtöihin otan mukaan takapalkan ja kontakteille naksuttimen. Katsotaan tuottaako treeni tulosta vai ei. Loppukevennyksenä mun ja lainakoiran, Lanchasire Heeleri Pocan möllirata eiliseltä :D Poca oli lähdössä kaula pitkänä etsimässä mammaa mutta onneksi sain sen radalle asti ja ihan hyvin jaksoi keskittyä. Kivaa vaihtelua välillä toi minikoiran ohjaaminen!








Video muuten lähtee vasta puomilta. Sitä ennen on vain hyppy ja muuri. Tein pocan kanssa juoksulähdön jotta ei kerkeisi odotellessa ajatella äippää :D



3 kommenttia:

  1. Kisoissa nähdään, samoilla ongelmilla :D Ja mua jännittä jo nyt niin etten tiä pitäiskö itkeä vai nauraa. Huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei en edes huomannut teitä lähtölistassa , sokea minä :D Mahtavaa nähdä dalmisedustusta mutta ei-kivaa että painitte samojen juttujen kanssa. Itsepäisille dallulle ominaista? ;)

      Poista
  2. Joo tulossa ollaan :D ja lisäksi on sitten vielä se käsissä pysymis ongelma :D mutta jos koittais tulla ihan vaan sillä mielellä, että tehään se mitä osataan ja toivottavasti mennään samoja esteitä :)

    VastaaPoista