torstai 18. heinäkuuta 2013

AamuAgility :)

Aamusella lähdin taas kohti hallia treenailemaan. Tästä saa kuvan että olen herännyt pirteänä ja reippaana kukonlaulun aikaan mutta näin ei tosiaan ole :D Hallilla olin klo 10 maissa mutta näin kesälomalaiselle se on aamua.. Esa ja Miro tulivat treeniseuraksi ja aloittivat tänään ensimmäisenä. Yleensä ollaan Kelmin kanssa aloitettu mutta nyt Kelmi sai killua hihnan päässä keräämässä vähän kierroksia ja kyttäämässä kun Miro pääsee radalle. Halusin nähdä miten koira toimii kierrosten keruun jälkeen ja paljonko asia vaikuttaa. :) 

Aloitettiin treeni keinulla. Ajattelin tosiaan aiemmin että pidän tauon keinun kanssa mutta kun oli apua tarjolla niin miksei. Kelmille hihna ja valjaat päälle, minipöytä keinun laskeutuvan pään alle ja menoksi. Aluksi palkkasin namilla -> nami keinun päähän ja rohkaisua. Ihan hyvin meni jälleen kerran, Kelmi oli taas huomattavasti itsevarmempi. Otettiin pöytä alta pois ja kokeiltiin palloa targettina vähän matkan päässä keinulta. Tämä oli loistava keksintö! Kelmi sai heti vauhtia keinuun :) Ylösmeno voisi olla vieläkin reippaampi ja Kelmi voisi mennä pidemmälle ennenkuin alkaa varautua keikaukseen mutta kaikki aikanaan. Kelmi lähti keinulta kuitenkin kuin ohjus - saman tien keinun laskeuduttua ja vauhdilla! Pallotargetti palkkana toi selkeästi reippautta ja itsevarmuutta :) Kelmi suoritti keinun pari kertaa vain Esan ja hihnan tuella - itse olin vastassa keinun edessä pallon kanssa leikkimässä. JES! Kisoissa täytyy vain muistaa antaa koiralle tilaa ja luottaa että se menee sekä edetä itse pysähtelemättä. Mitenköhän se onnistuu? Jännitän tahtomattani näitä vaikeita esteitä ja jännitys siirtyy koiraan..

Sitten otettiin vähän ratatreeniä. Tätä toistettiin pariin kertaan ja se joka väittää ettei agility ole urheilua on harvinaisen väärässä! Hiki valui kun yritin juosta lähes henkeni edestä ollakseni ajoissa ja siltikään en ollut! Lopuksi otettiin videolle tämä radanpätkä tarkoituksena vetää se nollarata. Ei ihan onnistunut, ns. helpossa kohdassa pakka sekosi. 

Lähdöt onnistuivat tänään hyvin. Jätin koiran ja lähdin itsevarmasti koiraa kyttäämättä etenemään. Kävin pariin kertaan aina palkkaamassa ja kehuin kovasti. Kelmi ei varastanut kertaakaan. JEI! Kakkoshypyn pakkovalssi ja jaakotus on ok mutta kolmoshypylle valssi voisi olla vahvempi. Joudun hiukan hakemaan Kelmiä jotta saan sen neloshypylle.  Kepeille voisin ohjata huomattavasti paremmin, muistan kun itsestänikin tuntui että kepeille lähettäminen jäi vähän vaisuksi. Silti Kelmi haki ne joka kerta loistavasti, nopeasti ja oikeasta välistä! Kelmi on selkeästi sisäistänyt pujottelun paremmin ja onnistumisia tulee. Keppien jälkeiselle hypylle valssi voisi olla tiukempi. Pussin jälkeen persjättö oli suht onnistunut mun persjätöksi ja tosissani yritin juosta. Siltikin voisi olla paremmin ajan tasalla. Epäonnistuminen tuli tuosta ns. helposta kohdasta. Kelmi ampuikin putkesta mun luokseni eikä ihme sillä kutsuin sitä enkä lähettänyt hypylle. Tästä pakka vähän sekosi ja persjättö oli myöhässä enkä koonnut itseäni tarpeeksi ehtiäkseni pakkovalssaamaan putkelle. Alla linkki tähän osioon, blogger ei jostain syystä suostu yhteistyöhön näiden youtube-videoiden kanssa.

http://www.youtube.com/watch?v=w-qdqmZJQqA&feature=youtu.be

Otettiin uusinta keppien kohdalta ja halusin ottaa tuon takaaleikkauksen testatakseni vieläkö toimii. Toimi loistavasti, ei Kelmiä mun takaaleikkaukset ja säädöt kiinnostaneet :) Jälleen kerran valssit voisivat olla hiukan tiukemmat mutta muuten pätkä on ihan OK. Videolta huomaa että Kelmi on jo hieman väsähtänyt ja hitaammanlainen ja saan anteeksi esim. persjätössä aika paljon. Se pitäisi tehdä paljon aiemmin mutta ehdin koska koira ja vauhti antavat anteeksi. Tässä vikalla videolla en muuten jaksanut paljon käskyllä ohjata koska olin niin poikki :D Heti menee paremmin kun pidän suuni kiinni.

Linkki videoon joka on muokattu niin että näkyy eka yritys epäonnistumiseen saakka ja sitten toka yritys joka tossa selostuksessakin yllä on. Linkitän pelkän uusintapätkän kun videon saan käsiini :)

http://www.youtube.com/watch?v=FRk1U1fjmZw&feature=c4-overview&list=UURkzBKbPl7yz0DKIuHSFLhQ

 Hyvä fiilis jäi koiran suhteen ainakin näistä treeneistä! Oma ohjaaminen ja liikkuminen kaipaavat niin paljon petrattavaa että välillä ihan itkettää mutta ehkä jossakin vaiheessa opin liikkumaan sulavammin ja ohjaamaan tarkasti.  Treenien innoittamana ilmoitin Rauman kisoihin ensi viikolle kaksi starttia. Toinen hyppis ja toinen agilityrata. En viitsinyt lähteä "kauemmas" pelkästään yhden hyppystartin takia joten siksi myös agilityrata. Teen pari tehotreeniä keinun kanssa jotta saan rohkaistua Kelmiä mahdollisimman hyvin ja sitten toivotaan parasta. 



7 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Nostattaa mulle kauheen agility kuumeen. Oman pilkun kansaa haluisin myös lähtee agilityä harrastamaan, mutta ryhmiin on täällä vaikea päästä kun niihin on niin kova tungos enkä yksin uskalla lähteä treenailemaan, koska kyseessä ensimmäinen koirani ja virheitä saattaisi tulla paljolti. Turvallisempaa lähteä kokeneen kanssa harjoittelemaan.

    Toinen miinus on se, että täällä pitää suorittaa ns. Yhteistyötesti koiran kanssa kun ryhmään hakee, jossa testataan luoksepäästävyyttä, luoksetuloa ja seuraamista ilman hihnaa. Ja meillä kun tuo seuraaminen ja luoksetulo on vähän heikkoa. Treenaamallahan nekin saadaan kuntoon ja luoksetuloa tässä parannellaan kokoajan, mutta en oikein tiedä miten saisin koiran pysymään lähellä kun käsky käy ettei se lähde nuuskimaan muualle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Yksin ei kannatakaan aloittaa sillä agilityssä tärkeää on kuitenkin turvallisuus ja oikein tekeminen varsinkin kun koiran kanssa opetellaan alkeita :) Helposti saa kaikenmaailman kammoja ja virheitä tehtyä niinkuin sanoitkin, niitä on vaikea korjata jälkikäteen.

      Missäpäin sä asut? Ja ennenkaikkea mikä pilkku sulla on? ;) Yhteistyötestiä ei kannata ajatella miinuksena sillä sen ansiosta treenit on suht koht hallittuja eikä hirveetä kaaosta kun koirat karkailee eikä oo kiinnostuneet omistajansa kanssa tekemisestä :D Täällä toi testi on myös käytössä koska hakijoita on muuten niin hirveesti eikä millään muuten erotu että kuka pääsisi ja kuka ei.

      Mä jännitin testiä myös aluksi ja ajattelin että ei me siitä läpi päästä. Testi oli kuitenkin tosi rento, meillä sai koko ajan puhua koiralle ja palkata ja houkutella namilla. Eli ei ollut siis mikään TOKOmainen testi :) Koirat oli ympyrässä vierekkäin n. 2m välimatkan päässä toisistaan ja yksi koirakko kerrallaan pujotteli välistä. Sai koko ajan puhua ja käskeä koiraa , kehua ja näyttää namia. Sitten oli paikallaolo ja luoksetulo, paikallaolossa meillä jopa testaajat pitivät hihnasta jos oli tarvis. Toki parempi jos koira pysyi paikalla ilman mutta se oli ns. varmistus jotta saatiin myös se luoksetulo katottua. Sitten vähän tehtiin hyppyjä ja pientä putkea. Katsottiin lähinnä miten ohjaaja saa koiran toimimaan ja kehuuko ja minkälainen se yhteistyö on :)

      Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa seuraavassa testissä, vaikka ei pääsiskään niin näet testin ilmapiirin ja sen mitä siellä vaaditaanja katsotaan!

      Meilläkään ei koirat lenkkeile irti kuin tarkkaan valitussa paikassa. Vanhempi lähtee innoissaan nuuskimaan ja nuorempi saattaa singota koirien luo jos tulee vastaan. Mutta tuo "tokomainen luoksetulo" eli siis koira jätetään paikalle ja kutsutaan luokse on hanskassa. Kannattaa keksiä joku hyvä motivaattori, joku superherkku tai pallo. Meillä on pallo käytössä palkkana lähes joka asiassa, on se niiin kiva juttu :D

      Poista
    2. Toi kyllä mulle nyt aivan uutta näkökulmaa tohon yhteityötestiin ja tosiaan kun sen tekee ja jossei läpi pääse niin ainakin tietää missä on parantamisen varaa ja osaa sitten korjata sen. Asutaan Turengissa Hämeenlinnan lähellä tämä paikka ja mulla on tämmönen uros Holmankarilta :3

      Poista
    3. http://rosa-ismi.blogspot.fi/ tässä tosiaan osoitetta meidän blogiin jos kiinnostaa käydä katsomassa :) Blogi tosin vasta alkutekijöissään, joten en ole paljoa kerennyt koiran ja mun touhuista kirjoittelemaan :)

      Poista
    4. Ehdottomasti vaan treenaamaan ja testiin kokeilemaan jos agility kiinnostaa! :) Meni kyllä aiemmin ohi noista sun kommenteista toi hihnatta oleminen, meillä ei tarvinnut ilman hihnaa seurata tuossa yhteistyötestissä. En tiedä kuinka paljon teidän seuran tavat eroaa meidän seurasta :)

      Käyn kurkkaamassa blogia!

      Poista
  2. Ps. Kannattaa ottaa pois käytöstä toi sanavahvistus. Kommentoijalle ärsyttävää todistella ettei ole robotti. Saako muuten toivoa sulta jotain tiettyjä postauksia koiriin liittyen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä on ärsyttävää muiden blogeja lukiessa todistella etten oo robotti. En oo huomannut että mulla on se päällä :D Kiitti vinkistä.

      Ja toivoa saa mut lähinnä kirjottelen vaan treeneistä :)

      Poista